זה מאוד תלוי… טיפולי שיניים בהרדמה כללית יכולים להיות פתרון טוב לאנשים שלא מסוגלים לעבור טיפולי שיניים במרפאת שיניים "רגילה" בתנאי שאנחנו מבינים שאין "זבנג וגמרנו" וכי יש להמשיך ולתחזק את הטיפולים גם שנים אחר כך.
למי מתאימים טיפולי שיניים בהרדמה כללית?
- אנשים עם צרכים מיוחדים שאינם מתקשרים ולא משתפים פעולה עם טיפולי שיניים רגילים.
- אנשים עם מחלות סיסטמיות שאינן מאפשרות טיפול שיניים "רגיל" כמו פרקינסון, אלצהיימר ו/או דמנציה, אולם הן לא מסכנות חיים (ASA2).
- אנשים החרדים מטיפולי שיניים רגילים, שאינם מסוגלים לשתף פעולה במרפאה.
אנשים אלו מגיעים במצב דנטלי קשה, לרוב סובלים מכאבים חזקים בחלל הפה, כך שכל נגיעה של רופאת השיניים מסבה להם כאב רב וכך נוצר "מעגל רשע" המונע מהם להגיע לטיפולי שיניים.
דווקא הקבוצה האחרונה היא הקבוצה הבעייתית ביותר בנושא של תיאום ציפיות לגבי טיפולי השיניים בהרדמה כללית. מול היתרון העצום של טיפולי שיניים תחת הרדמה, כאשר אין את הרעש של הציוד הדנטלי ואין תחושה של כאב או אי נוחות, צריך לדבר על החסרונות שבטיפול הזה ולהתאים את הציפיות של המטופל לטיפול.
מי לא מתאים לטיפולי שיניים בהרדמה כללית?
חולים מורכבים, עם בעיות רפואיות לא יציבות (המוגדרים ASA3). במקרה כזה, תבוצע הרדמה כללית אך ורק במקרים דחופים, מסכני חיים וגם אז – בחדר ניתוח "גדול", סמוך לטיפול נמרץ (בבי"ח פרטי או ציבורי) שאינו מיועד לפעולות אלקטיביות. טיפול בהרדמה כללית לא מתאים גם לחולים עם BMI מעל 39.
מתי טיפול שיניים בהרדמה כללית מומלץ?
לביצוע טיפולים ראשוניים קשים כמו הסרת אבנית, עקירות שיניים, טיפולי שורש, עקירת שיני בינה כלואות ועוד… כאשר אין שום אפשרות לשיתוף פעולה במרפאת השיניים. את שלבי המידות (לכתרים בשיניים, לתותבות ולשיקום על גבי שתלים) אני ממליצה לעשות בצורה רגילה במרפאה מאחר וגם כך מדובר בפרוצדורות קלות, שאינן חודרניות.
טיפולים כירורגיים כמו שתלים והרמות סינוס – ניתן לעשות הכול בהרדמה אחת ולחסוך זמן.
משך והתנהלות הטיפול
טיפול שיניים בהרדמה כללית מוגבל ל-5 שעות של הרדמה (על פי נהלי משרד הבריאות). בדרך כלל המטופלים מגיעים במצב דנטלי מאוד קשה ולא ניתן להספיק את כל הטיפולים בהרדמה אחת, כך שלעיתים נדרשות מספר הרדמות.
טיפולי שיניים משמרים – סתימות, טיפולי שורש, מבנים והכנות לשיקום, נמשכים זמן רב. לעיתים, נעדיף לעקור שיניים גבוליות ולא להציל אותן כדי לחסוך בזמן ההרדמה.
בשלב הראשון בהרדמה כללית, תמיד מבצעים ניקוי והסרת אבנית ורובד, הגורם לדימום רב, שמפריע לשאר הטיפולים. במקרים קיצוניים, כאשר הדימום עלול לפגוע בחומרי השחזור (כמו למשל חומרים לסתימות לבנות), מפסיקים את הטיפול ומזמנים את המטופל להרדמה נוספת, אחרי שהחניכיים מתרפאות ומפסיקות לדמם.
כמה עולה הרדמה כללית לטיפולי שיניים?
טיפולי שיניים בהרדמה כללית הם יקרים. יש צורך לקחת בחשבון תוספת תשלום לא מבוטלת עבור ההרדמה, תשלום "בבת אחת" עבור מקבץ טיפולי שיניים לא פשוטים ולעיתים תשלום עבור הרדמה נוספת.
היכן לבצע טיפול שיניים בהרדמה כללית?
המקום הבטוח ביותר להרדמה כללית מלאה (ולא סדציה או טשטוש) הוא חדר ניתוח בבית חולים (פרטי או ציבורי) בהשגחת מרדימים שמצויד ביחידת טיפול נמרץ. בחדר הניתוח מתבצעת אינטובציה (החדרת צינור הנשמה) דרך האף, יש שליטה מלאה על הנשימה ועל הרפלקסים של המטופל ובמידה וחלילה מתפתח מצב חירום – יש מענה מידי.
בהרדמה כללית עובדים רופאי שיניים מומחים בתחומם, כאשר הרופאה האחראית על ההרדמה היא מומחית ברפואת הפה, שעברה הכשרה מיוחדת לטיפולי שיניים בהרדמה.
מדוע לא טשטוש או סדציה?
בעבודה בחלל הפה יש נוזלים רבים: דם, מים רוק וכן חומרי השחזור ומכשור דנטלי. בטשטוש אין שליטה טובה על דרכי האוויר של המטופל ובמקרה חירום יש עיכוב משמעותי במענה (הכנסת צינור ההנשמה מסובכת יותר).
מה לקחת בחשבון כאשר עושים טיפולים בהרדמה כללית?
אחרי הרדמה ראשונה בדרך כלל נעשים טיפולים קשים, כך שצפויים כאבים, דימומים ונפיחות שישתפרו מספר ימים אחרי.
יש צורך בתחזוקה שוטפת של הטיפולים על מנת שלא להגיע שוב למצב של הזנחה קשה: שיננית כל 3 חודשים, ביקורת רופא שיניים כל חצי שנה וטיפולי שיניים קטנים בכל פעם כדי לא להגיע למצב של טיפול גדול.
האם אני ממליצה על טיפולי שיניים בהרדמה כללית?
תלוי למי ומתי. אני ממליצה תמיד קודם לנסות טיפולי שיניים רגילים, עם גז צחוק/טשטוש קל (כדורי הרגעה למשל). רק אחרי שמוצו כל האפשרויות – הרדמה כללית שתכלול טיפולים ראשוניים וקשים בלבד ואת כל השאר, כאשר יש ריפוי וחלל הפה במצב בריא – לעשות במרפאת השיניים.
רופא שיניים בהרדמה מלאה
ד"ר ברג מבצעת טיפולי שיניים בהרדמה כללית למטופלים ומטופלות בעלי/ות צרכים מיוחדים וכן למטופלים/ות חרדים/ות מטיפולי שיניים ואלו שאינם.ן מסוגלים.ות לעבור טיפולי שיניים רגילים מגיל 15 ומעלה בביה"ח אסותא, ברמת החייל בתל אביב במסגרת מרפאת המומחים של "מכבידנט".