בית / שיקום הפה – ד"ר טל ברג

שיקום הפה – ד"ר טל ברג

שיקום הפה

עששת, דלקות ותהליכי ריקבון בשיניים פוגעים לא רק בבריאות המטופל, בהיגיינת הפה ובמראה האסתטי שלו, הם גם מפריעים לתפקוד הבסיסי של השיניים, שעיקרו לעיסת מזון ודיבור, ומחייבים טיפול אינטנסיבי לשיקום הפה והיכולות הבסיסיות של המטופל. שיקום הפה הוא תהליך טיפולי ארוך ומורכב שכולל טיפול בתסמינים הקליניים, שחזור המנשך והסגר, שחזור גובה השליש התחתון של הפנים, איזון מפרקי הלסת, שיקום שרירי הלעיסה ותיקון מראה השיניים. תהליך השחזור ממטב את פעולת הלעיסה, מתקן את קשיי דיבור ומחזיר למטופל את החיוך הרחב, היפה והאסתטי שלו.

 

כשרופאת השיניים מתכננת את תהליך השיקום, היא תמיד תעדיף לשמור על השיניים הטבעיות של המטופל. ולכן היא תתחיל בניקוי השיניים ובהסרת האבנית, בריפוי בעיות החניכיים, בטיפול בעששת ובדלקות ובתכנון מראה המנשך בסוף התהליך. אם השיניים נגועות בעששת, היא תיאלץ לטפל בשורשיהן כדי להימנע מעקירה וכדי לשמר אותן. בטיפול שורש המטופל מאבד הרבה מחומר השן שלו. לאחר הטיפול השן נחלשת ועלולה להישבר בקלות, ולכן מומלץ להגן עליה עם כתר. כיוון שכתרים קבועים הם חלק בלתי נפרד מתהליך שיקום הפה, במאמר זה נתמקד בהם ונברר מאילו חומרי גלם הם עשויים ומה היתרונות והחסרונות של כל חומר גלם, ונלמד איך לשמור עליהם בתום תהליך השיקום.

 

לפני תהליך שיקום הפה

איור 1: לפני תהליך שיקום הפה. עששת פגעה בשיניים הקדמיות והאחוריות. יש עששת גם מתחת לכתרים העליונים הקדמיים. יחד עם המטופלת הוחלט לשמור על כל השיניים, לטפל בעששת, להשלים טיפולי שורש ולחדש את הכתרים. המטופלת בחרה בכתרי זירקוניה.

 

ממה עשויים כתרים?

לא נגזים אם נאמר שכל הכתרים בשיניים עשויים מחומרי גלם משובחים ואיכותיים, ואין הבדלים מהותיים ביניהם. אף על פי כן חשוב לדעת מה מאפיין כל כתר ומה היתרונות והחסרונות של חומר הגלם שלו.

 

כתר מתכת בציפוי חרסינה

כתר מתכת בציפוי חרסינה הוא הנפוץ ביותר. הוא מורכב מבסיס ממתכת ומציפוי חרסינה שמאוחה בו. צבע הציפוי הוא כצבע השן. לכתר מתכת בציפוי חרסינה יש שיעורי הצלחה גבוהים מאוד. אפשר להתאים אותם בקלות למנשך, והם אינם מצריכים השחזה מסיבית של השן הטבעית. המתכת הנפוצה ביותר עשויה מסגסוגת של ניקל וכרום, אך אפשר להשתמש בסגסוגת של זהב ופלטינה (אצילה) אם יש אלרגיה מוכחת לניקל. סגסוגת זאת יקרה בהרבה מהסגסוגת הנפוצה.

 

כתר חרסינה

לכתר חרסינה אין בסיס ממתכת; כולו עשוי מחרסינה. החיסרון שלו הוא הצורך בהשחזה מסיבית של השן הטבעית כדי להתאים את עובי החרסינה ללחצי המנשך. כתרי חרסינה הם אסתטיים וחזקים, ויש להם שיעורי הצלחה טובים.

 

כתר זירקוניה

הזירקוניה היא חומר קרמי שדומה בקשיחותו ליהלום. היא אסתטית מאוד ואפשר להתאימה בקלות למנשך. כיוון שהזירקוניה שקופה, היא לא מתאימה לשיניים הקדמיות אלא לשיניים האחוריות. לאחרונה התרבו דיווחים על שברים בשיניים הנגדיות לכתרי החרסינה בגלל לעיסה, ויש להביא את זה בחשבון אם משקמים את הפה עם כתרי זירקוניה. אי אפשר לעבד כתרי זירקוניה, לחתוך אותם או לשנות אותם כפי שאפשר לשנות כתרי מתכת בציפוי חרסינה. כמו כן, אי אפשר לעצב גשר זירקוניה שחולש על יותר משלוש שיניים.

 

אחרי תהליך שיקום הפה

איור 2: בסוף תהליך השיקום. כתרי זירקוניה בלסת העליונה ובשן התחתונה מימין. המטופלת מקפידה על צחצוח תקין ועל היגיינה. השיקום נראה מצוין גם כעבור עשר שנים.

 

איך שומרים על הכתרים בפה?

בשורה התחתונה אפשר לומר שאין הבדלים גדולים בין חומרי הגלם שמרכיבים את הכתרים; כל חומר גלם מגן על השיניים הטבעיות ומשמר אותן. מה שמבטיח את הצלחת השיקום ושומר על הכתרים בפה, הוא עבודת שיקום מקצועית ומדויקת של רופא שיניים מומחה והיגיינה אורלית.

  • רופאת השיניים תקפיד על מרווח תקין בין הכתר ובין החניכיים או על חדירה מזערית לתוך החניכיים כדי לא לפגוע בהן או בעצם התומכת בשן. הפרה של הכלל הזה תגרום לדלקת מתמשכת סביב הכתר, לדימום, לנפיחות ולכאבים ובסופו של דבר לאובדן השן.
  • רופאת השיניים תקפיד על מתאר מדויק של הכתר ועל התאמתו לשן הטבעית ולשיניים הסמוכות. היא תשמור על הרווחים בין הכתר ובין השיניים הסמוכות כדי לאפשר למטופל ניקוי תקין והחדרה קלה של קיסם או חוט דנטלי. שיקום שאיננו מאפשר ניקוי קל במברשת שיניים או בקיסם, נכשל בתוך זמן קצר.
  • רופאת השיניים תקפיד על איטום שולי מדויק בין הכתר ובין השן. חוסר הקפדה על איטום שולי יגרום להצטברות של שאריות מזון בין השן הטבעית ובין הכתר ולריקבון מהיר של השן.
  • רופאת השיניים תמרח כמות קטנה מאוד של דבק על הכתר, יותר מדי דבק יגרום לדלקת חניכיים.
  • המטופל יקפיד על ניקוי מיטבי של השיניים בסיום עבודת השיקום. יש לצחצח את השיניים שלוש פעמים ביום לפחות ולהשתמש בקיסם או בחוט דנטלי לפני הצחצוח האחרון ביום, לשטוף את הפה בחומר שטיפה ולמרוח פלואוריד לפי הנחיות הרופאה.
  • המטופל יבקר אצל השיננית מדי ארבעה חודשים כדי להסיר ביעילות את האבנית ואת רובד הפלאק מהשיניים.
  • המטופל יבקר אצל רופאת השיניים מדי חצי שנה ויזכור שמוטב לפתור בעיות בשלב התפתחותן ולא לחכות להחמרה במצב.
ד"ר טל ברג
ד״ר טל ברג

ד"ר טל ברג רופאה בכירה, מומחית ברפואת הפה, עבדה בעברה כאחראית על תחום רפואת הפה במחלקה לכירורגיה פה ולסתות במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה.

ד"ר ברג בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית, בוגרת התמחות ברפואת הפה בביה"ס לרפואת שיניים של אוניברסיטת ת"א ובעלת רישיון מומחה ברפואת הפה מטעם משרד הבריאות.

שתפו את המאמר עם חברים:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print
אולי יעניין אותך גם
זקוקים לייעוץ? צרו איתנו קשר!



    מרפאת שיניים בכרמיאל - ד"ר טל ברג
    מרפאת שיניים מומחים בצפון, יחידה מסוגה, המבצעת טיפולי שיניים לחולים מורכבים, רפואת שיניים כללית וטיפול מסור לחלל הפה. רופאת שיניים מומחית ברפואת הפה, מומחה פה ולסת ורופאת שיניים מומחית לילדים.

    תפריט נגישות

    למידע וייעוץ מקצועי