בית / כתר בשיניים

כתר בשיניים

כתר בשיניים

כתר בשיניים הוא אמצעי מצוין לשמירה על השיניים בחלל הפה. הכתר הוא כמו כובע החובק את חומר השן שנשאר ובכך ניתן לשמור על השיניים הרבה שנים אחרי טיפולים נרחבים. ד"ר טל ברג עם כל מה שאתם צריכים לדעת על כתר בשיניים.

 

מה זה כתר בשן?

כתר דנטלי הוא מבנה קשיח המעוצב בצורת השן הטבעית ומותקן מעליה. הוא נראה כשן טבעית ותפקידו לשמור על השן הטבעית מפני היסדקות או הישברות לאחר טיפול שורש. כתר דנטלי עשוי מחומרי גלם שונים לרבות חרסינה (עם מתכת או בלי) וזירקוניה. כתר בשיניים משתלב בפה בטבעיות ונראה כאחת השיניים. תפקידו העיקרי לשמור על השן הטבעית שנמצאת מתחתיו ובד בבד לשמור על איכות החיים של המטופל ועל המראה ההיגייני בפיו.

 

מתי עושים כתר בשן?

מטופלים רבים שואלים מתי צריך כתר בשן. הינה כמה סיבות להתקנת כתרים:

  • הגנה על שיניים חלשות – כתר שיניים מגן על שיניים שטופלו בסתימה מאוד גדולה בגלל עששת ויש חשש משבר של השן.
  • שיקום שיניים – כתר חיוני בתהליך שיקום שיניים ובמיוחד לאחר טיפול שורש, כאשר לא נשאר מספיק חומר שן.
  • שיפור מראה השיניים – כתרים הם פתרון אסתטי מצוין לשיניים שצבען דהה, לשיניים קטנות מדי, לשיניים לא ישרות ולשיניים סדוקות או שבורות שאינו מערב את מערכת השורשים.
  • עיגון גשרים דנטליים – כתרים לשיניים מעגנים גשרים דנטליים המותקנים בפה לאחר עקירה.
  • כיסוי שתלים דנטליים – כתרים מוברגים על שתלים דנטליים בתום התהליך הטיפולי.

כתר אינו מחייב בהכרח ביצוע טיפול שורש ויש לדון בכל מקרה לגופו. לעומת זאת, שן שעברה טיפול שורש הופכת להיות פריכה יותר ומועדת יותר לשברים, ולכן כדאי לשים עליה כתר.

 

אילוסטרציה של כתר בשיניים

אילוסטרציה של כתר בשיניים

 

מה היתרונות של כתרים דנטליים?

אחרי שהבנו מה זה כתר בשן, נדבר קצת על היתרונות שלו. לכתרים דנטליים יש יתרונות רבים. הם שימושיים, הם יעילים, הם עמידים, והם אסתטיים. הינה כל היתרונות שלכם:

  • שחזור שיניים – כתרים דנטליים הם חלק בלתי נפרד מתהליך שחזור השיניים. הם מאפשרים פעולות בסיסיות כמו דיבור ולעיסה ושומרים על איכות החיים של המטופלים.
  • שיפור מראה הפה – כתרים משפרים את מראה השיניים. הם מסתירים שיניים פגומות או דהויות ומאזנים שיניים לא ישרות או לא מתאימות.
  • עמידות – מטופלים רבים שואלים כמה זמן מחזיק כתר בשן. חשוב לדעת שכתר עשוי מחומרי גלם עמידים ואיכותיים ונשמר שנים רבות.
  • רבגוניות – אפשר להתאים את הכתרים לגוון של השיניים הטבעיות ולשמור על המראה האחיד שלהן.

 

מה החסרונות של כתרים דנטליים?

אומנם כתרים דנטליים הם חלק בלתי נפרד מטיפול שיניים שיקומי, ויש להם יתרונות רבים, אך יש להם כמה חסרונות שחשוב להביא בחשבון:

  • עלות – מטופלים רבים שואלים כמה עולה כתר לשן. חשוב לדעת שמחירי הכתרים מושפעים ממורכבות הטיפול ומחומרי הגלם של הכתר. המחיר הכולל יכול להיות יקר, אך אם הטיפול איכותי, הכתר יחזיק מעמד שנים רבות.
  • רגישות למתכות – יש אנשים שמפתחים רגישות לבסיס המתכת של הכתר, והרגישות הזאת עלולה להיות מסוכנת. בשל כך רופאי שיניים ממליצים על כתרי חרסינה ללא בסיס מתכת או על כתרי זירקוניה. אצלנו במרפאה משתמשים רק בכתרים אלה.
  • שיוף השן הטבעית – כדי להתקין כתר על שן טבעית יש לשייף אותה. השיוף הוא תהליך בלתי הפיך, וחשוב לדעת את זה. בזמן השיוף המטופלים עלולים לחוש חוסר נוחות.

 

כיצד נבחר את החומר ממנו עשוי הכתר?

מספר גורמים משפיעים על בחירת החומר ממנו עשוי הכתר:

  1. האזור בחלל הפה (אסתטיקה מול עומס לעיסה גדול).
  2. כמות חומר השן שנשארה.
  3. מה נמצא מול הכתר בלסת הנגדית (תותבת, כתר אחר, שיניים טבעיות).
  4. הרגלים כמו שחיקת שיניים, הידוק שיניים וכדומה.

 

סוגי כתרים לשיניים

בגדול, ניתן לחלק את הכתרים לשתי קבוצות: חרסינה מולחמת למתכת (PFM) וכתרי חרסינה (All Ceram).

למרות התפתחות החומרים האסטטיים בשנים האחרונות, עדיין הכתר הטוב ביותר עם סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר, הוא כתר שעשוי מחרסינה מולחמת למתכת.

 

כתר לשיניים מחרסינה מולחמת למתכת (PFM)

בסיס הכתר הוא מתכת, המותאמת לשולי ההכנה של השן. המתכת היא בדרך כלל סגסוגת ניקל-כרום, ולמטופלים הרגישים לסגסוגת הזו ניתן להשתמש בסגסוגות אצילות על בסיס זהב ופלטינה.

על המתכת מבצעים בניה של חרסינה ובסוף הכתר כולו עובר תהליך של שריפה.

לכתר PFM יש יתרונות רבים שהחשוב מבניהם הוא החוזק המכאני – הוא לא נשבר בקלות ויכול לעמוד במעמסים קשים הכוללים את כוח הלעיסה הטבעי והרגלים כמו שחיקת שיניים (עד גבול מסוים).

החיסרון הגדול ביותר של כתרי PFM הוא האסתטיקה: המתכת נוטה להשתקף מבעד לחרסינה וליצור קולר כהה, כחלחל-שחרחר שאינו מתאים לאזור הקדמי. אגב, ניתן להתגבר על הבעיה הזו אם משתמשים בזהב כמתכת הבסיס, אז משתקף מהחניכיים גוון צהבהב וטבעי יותר.

 

כתר לשיניים All Ceram

אלו כתרים המבוססים על חרסינה מחוזקת בחומרים שונים (אלומיניום, איטריום, מגנזיום). קבוצה זו כוללת: זירקוניה, חרסינה פלדספטית וליתיום-דיסילקט, אין ספק שאלו חומרים אסטטיים ברמה מאוד גבוהה. הם מאוד קרובים לגוונים הטבעיים של השיניים, מתאימים לאזורים הקדמיים ועם השנים התכונות המכאניות שלהם הולכות ומשתפרות. אולם, עדיין בספרות יש הסכמה כי קיים יחס הפוך בין האסתטיקה לחוזק המכאני של החומר: אסתטיקה גבוהה פירושה התפשרות על תכונות מכאניות.

בחירת השיניים המתאימות לכתרי זירקוניה, למשל, צריכה להיות מאוד בררנית. אזורים אחוריים עליהם נופל מעמס גדול, אינם מתאימים לזירקוניה מאחר והיא נשברת יחסית בקלות. גם יצירה של גשר מזירקוניה (מספר כתרים המחוברים ביניהם ומשלימים שן חסרה) היא בעייתית בשל נטייה לשברים.

הכנת שיניים לכתרים מסוג All ceram מחייבת הורדה של חומר שן רב. גם ההכנה של הכתר במעבדה רגישה מאוד ומורכבת יחסית לכתר חרסינה מולחמת למתכת.

 

הדמיית סורק המאפשרת לבצע מילואה

ביצוע מילואה (Inlay/Onlay): זוהי למעשה סתימה גדולה, המיוצרת במעבדה שמטרתה למנוע הורדה של חומר שן רב לכתר. ללא סורק דיגיטלי לא ניתן להגיע לרמת הדיוק המחייבת ביצוע שיחזור כזה. הכנסת הסורק למרפאה לעבודה השוטפת, מאפשרת להציע למטופלות.ים גם מילואות כחלק משיקום הפה.

 

תהליך התקנת כתר בשיניים

בין שאתם צריכים כתרים לשיניים קדמיות, ובין שאתם צריכים כתר על שן שבורה, חשוב שתבינו את תהליך ההתקנה ותדעו מה צפוי לכם בזמן הטיפולים. כך מתקינים כתר בשיניים שלב אחר שלב:

  1. בדיקה וייעוץ – תהליך ההתקנה מתחיל כמובן בבדיקה יסודית של השיניים, בצילום השיניים, בהערכת המצב ובייעוץ בנוגע לתהליך הטיפולי.
  2. תחילת התהליך הטיפולי – רופאת השיניים תטפל בשן הפגועה. התהליך הטיפולי מתפרס על פני כמה פגישות במרפאה וכרוך במידה מסוימת של כאבים או חוסר נוחות. בסיום התהליך הטיפולי הרופאה תכין את השן לכתר זמני ולאחר מכן להתקנת כתר קבוע.
  3. מידות – בסיום התהליך הטיפולי רופאת השיניים תיקח מידות לכתר קבוע ותשלח אותן למעבדה. במעבדה יכינו את הכתר הקבוע לפי המידות ויתאימו לו את הגוון הנכון. כעת, משנכנס הסורק החדש למרפאה, תהליך לקיחת המידות התקצר משמעותית.
  4. כתר זמני – עד שהכתר הקבוע יהיה מוכן, יותקן כתר זמני על השן כדי לשמור עליה מפני היסדקות או הישברות. את הכתר הזמני רופאת השיניים תכין במרפאה בזמן הטיפול.
  5. כתר קבוע – הכתר הקבוע יודבק על השן לאחר שרופאת השיניים תוודא שהוא מתאים בשלמות לשן ולשאר השיניים ונראה טבעי ויפה. כדי להתקין את הכתר הקבוע רופאת השיניים תשתמש בדבק דנטלי חזק.

 

כמה עולה כתר לשן?

עלות כתר לשיניים מושפעת מהמורכבות של התהליך הטיפולי, ממקום השן במשנן ומחומר הגלם שממנו הכתר מיוצר. בדרך כלל מחיר כתר לשן הוא בין 3,000 עד 5,000 ₪ אך יכול להיות גבוה יותר ונתון להחלטת הרופאה. חשוב לקבל הסבר מפורט מרופאת השיניים על התהליך הטיפולי המתוכנן ועל המחיר.

 

איך לשמור על כתר בשיניים?

כתר לשן הוא דבר עמיד וחזק, ואם הוא מותקן היטב, הוא נשמר שנים רבות. אז אחרי שהבנו כמה עולה לעשות כתר בשן, ננסה להבין איך לשמור עליו כדי שההשקעה תשתלם:

  • שמירה על היגיינת הפה – צחצוח איכותי, ניקוי יסודי בחוט דנטלי או בקיסם ושטיפה יומית חיוניים להגנה על השן מפני עששת ולשמירה על החניכיים מפני דלקות חוזרות וחשובים לשמירה על הכתר.
  • הימנעות ממאכלים קשים או דביקים – מומלץ מאוד לא לאכול מאכלים קשים או דביקים כדי לא להזיק לכתר או להוציא אותו ממקומו.
  • ביקורים קבועים במרפאת השיניים – כן, אי אפשר להימנע מזה. אם רוצים לשמור על הכתר ולהאריך את תוחלת החיים שלו, יש לבקר בקביעות במרפאה (מדי שישה חודשים) ולהגיע לבדיקה אם הכתר ניזוק.
  • טיפול בחריקת שיניים – אם אתם חורקים שיניים בשינה, מומלץ להתייעץ עם רופאת השיניים ולמצוא פתרון מתאים כדי להימנע מנזק לכתר או לשאר השיניים.

 

התקנת כתרים בשיניים במרפאה של ד"ר טל ברג

סריקה בסורק דיגיטלי להתאמה של כתר בשיניים

 

התקנת כתרים בשיניים אצל ד"ר טל ברג

יש היום מבחר חומרים רב יחסית המתאימים לביצוע כתרים דנטליים. בחירת החומר מושפעת ממגוון משתנים ולכן יש לשקול כל מקרה לגופו.

שחזורים אסטטיים הם בהכרח שבירים יותר, ואינם מתאימים למטופלים שוחקי שיניים או עם הרגלים אחרים המערבים את חלל הפה.

כל החומרים, ללא יוצא מן הכלל, מחייבים הכנה מדויקת, הכוללת עבודה מדויקת של רופאת השיניים על פי הכללים, משולבת עם עבודה של המטופל המחויב בשמירה על היגיינה טובה ותזונה דלת סוכר.

כיום, שיטת לקיחת המטבע הדיגיטלית על ידי סורק, מאפשרת הכנת כתרים מכל החומרים בצורה מדויקת מאוד ובמספר מפגשים נמוך משמעותית.

ד"ר טל ברג מתמחה בהתקנת כתרי חרסינה וזירקוניה איכותיים ומתאימה את הכתרים לשיני המטופלים לאחר בדיקה מקיפה וטיפול מקדים בשיניים. ד"ר ברג נעזרת בסורק דיגיטלי משוכלל שמקל את התהליך הטיפולי ואת תהליך המדידה של השיניים ועוזר למטופלים לעבור את הטיפול בקלות ובנוחות. הסורק הדיגיטלי מאפשר להכין גם כתרי מילואה (כתרים חלקיים) בדיוק מרבי ובמהירות. בזכות העבודה המדויקת של הסורק כל הכתרים שלנו מותאמים לקו מתאר החניכיים ונראים אסתטיים, יפים וטבעיים.

צריכים להתקין כתר בשיניים? אל תהססו. דברו אתנו עוד היום וקבלו המלצה וטיפול מיטבי במרפאת שיניים בצפון.

ד"ר טל ברג
ד״ר טל ברג

ד"ר טל ברג רופאה בכירה, מומחית ברפואת הפה, עבדה בעברה כאחראית על תחום רפואת הפה במחלקה לכירורגיה פה ולסתות במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה.

ד"ר ברג בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית, בוגרת התמחות ברפואת הפה בביה"ס לרפואת שיניים של אוניברסיטת ת"א ובעלת רישיון מומחה ברפואת הפה מטעם משרד הבריאות.

שתפו את המאמר עם חברים:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print
אולי יעניין אותך גם
זקוקים לייעוץ? צרו איתנו קשר!



    מרפאת שיניים בכרמיאל - ד"ר טל ברג
    מרפאת שיניים מומחים בצפון, יחידה מסוגה, המבצעת טיפולי שיניים לחולים מורכבים, רפואת שיניים כללית וטיפול מסור לחלל הפה. רופאת שיניים מומחית ברפואת הפה, מומחה פה ולסת ורופאת שיניים מומחית לילדים.

    תפריט נגישות

    למידע וייעוץ מקצועי