"שורף לי בלשון״, או בשם הרפואי – תסמונת הפה השורף.
מדובר בתחושה של צריבה, בדר"כ על גב הלשון, אולם גם בחניכיים ובריריות השפתיים, ללא כל סיבה נראית לעין. הצריבה מתחזקת בדרך כלל בשעות אחר הצהריים והערב ואינה מעירה משינה בלילה. המטופלים מתארים תחושה של דקירות, כמו סיכה, או צריבה כמו לאחר אכילת פלפל חריף.
התסמונת מוכרת יותר בשם "תסמונת הפה השורף" או בשמה המקצועי Burning Mouth Syndromeׂׂ) – BMS) והיא אופיינית בדרך כלל לנשים בגיל המעבר.
החולים הללו עוברים בדרך כלל בירור יסודי הכולל בדיקות דם מקיפות, משטח לשון (שאינו אבחנתי ועל כך בפעם אחרת), בדיקות אף-אוזן וגרון ולעיתים אפילו גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה בניסיון למצוא ממצא שיסביר את התחושה הקשה בפה.
צריבה בלשון נמשכת כשנה עד שנה וחצי ובדרך כלל חולפת בצורה ספונטנית כמו שהופיעה, אך יש מקרים בהם היא חוזרת מדי פעם בפעם.
אבחון של תסמונת הפה השורף
אבחון של תסמונת הפה השורף נעשה על ידי רופא שיניים מומחה ברפואת הפה, שהתמחותו מחלות חלל הפה והוא השולל גורמים שיכולים לגרום לצריבה כמו חוסר ברזל וויטמינים (חומצה פולית, B12) או סוכרת, המצריכה טיפולי שיניים מיוחדים לחולי סכרת.
כמו כן, יש לשלול מחלות הפוגעות בחלל הפה (שהנפוצה בהן היא ליכן פלנוס). רופא השיניים גם יבדוק את הפה וישלול מקור דנטלי התורם תחושת האי-נוחות (כמו אבנית רבה או שיניים רקובות).
טיפול בתסמונת הפה השורף
הצריבה בלשון בדר"כ מופיעה על רקע חרדה ומתח נפשי (נפוצה באנשים החוששים ממחלות ממאירות) וכיום נוטים לטפל בה באמצעות תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת SSRI. יש צורך ב-8 שבועות של טיפול לפחות, על מנת לקבל שיפור מסוים בתחושה.
אין ספק שתסמונת הפה השורף מעיקה ומציקה והטיפול בה הוא להרגיע את המטופל. אבל איך אפשר להירגע כשכל כך שורף בלשון ובפה?!