מתן טיפול שיניים שאינו עומד בסטנדרטים סבירים ומקובלים, עלול לגרום לנזקים חמורים, יקרים ומשמעותיים, ולעיתים אף לנכות. במקרים קיצוניים, שאינם רבים, טיפול שיניים רשלני עלול לגרום אף למוות.
זהו מסמך החתום על ידי רופאת שיניים מומחית ובו מתואר נזק או נכות הקשורים לחלל הפה (שיניים, מפרקי לסת או רקמות רכות) שנפגעו על ידי תאונה, שירות צבאי או רשלנות של רופאי שיניים. חוות הדעת מוגשת לוועדה רפואית (ביטוח לאומי או משרד הביטחון) או לבית המשפט במקרה של הליך משפטי (למשל רשלנות ברפואת שיניים).
חוות הדעת מתארת את השתלשלות המקרה, הנזק והנכות הנגרמים למטופל, ובמקרה של רשלנות רפואית – את ההתנהלות השגויה שהובילה לנזק.
ייתכן שאחרי הגשת חוות הדעת הראשונית, יהיה צורך בחוות דעת נוספת, משלימה או בעדות של הרופאה המומחית בבית המשפט/התייצבות מול הוועדה הרפואית.
ד"ר טל ברג, מומחית ברפואת הפה, נותנת חוות דעת בנושאים הבאים:
הגשת תביעת רשלנות ברפואת שיניים לבית המשפט היא עניין יקר מאוד ונדרשת הוכחת נזק שנעשה ו/או הנכות שנגרמה בעקבותיו.
חייבים להפריד בין סיבוכים מקובלים לבין רשלנות רפואית בטיפולי שיניים. אם לרופא השיניים שביצע את הטיפול יש הכשרה מתאימה והוא נקט בכל הפעולות הסבירות ועדיין התפתח סיבוך, הרי שלא ניתן לראות בסיבוך רשלנות.
כלומר, לא כל תאונה רפואית הינה רשלנות בטיפולי שיניים מצדו של רופא השיניים והגדרת הרשלנות איננה מותנית בתוצאות הטיפול אלא ב-"מבחן הרופא הסביר". נרחיב ונאמר כי אם הרופא העניק טיפול שיניים סביר, בהתאם לסטנדרטים רפואיים מקובלים (והספרות המקצועית כמובן) ויידע את המטופל על השלכות הטיפול והסיכונים הכרוכים אז הוא עמד במבחן הרופא הסביר.
יש צורך גם להבדיל בין תביעות על רקע סכסוך כספי שפרץ בין הרופא למטופל לבין תביעות על רקע רשלנות רפואית אמתית.
כאשר כבר הוגשה תביעת רשלנות רפואית לבית המשפט, יש צורך להגיש גם חוות דעת של רופא שיניים מומחה. הרופא המומחה בודק את המטופל, מתעד את המצב הנוכחי וכותב חוות דעת רפואית משפטית, שבה מפורטים שלבי הטיפול הרשלניים לכאורה, בהשוואה לסטנדרטים המקובלים ברפואת שיניים.
אילו מקרים נחשבים כרשלנות ברפואת שיניים?
רשלנות רפואית ברפואת שיניים אינה מקרה אחד ספציפי אלא פעילות שלא עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים הרפואיים והמשפטיים בתחום הרשלנות. כלומר, יכול להיות מקרה בו הרופא פעל כראוי אך אינו פעל על פי עקרון ההסכמה מדעת, בו צריך להיות מיודע המטופל על ההליך הרפואי ולהסכים לו.
מקרים בהם לא נקט רופא השיניים בחובת הזהירות אל מול המטופלים והליכים רפואיים בהם לא נערך מעקב ראוי אחר התקדמות הטיפול, יכולים גם הם להיחשב כרשלנות רפואית. יתר על כן, ישנם תקדימים של מקרי רשלנות הנבעו מהפסקת טיפולי שיניים לאחר שכבר החלה סדרת טיפולים ולא נמשכה מסיבות כלכליות או עקב דרישת חוב.
מתי צריך לצרף חוות דעת בנושא רפואת שיניים?
בכל פנייה לרשויות (משרד הביטחון/ביטוח לאומי), חברות הביטוח או בית המשפט כאשר רוצים לבקש הכרה ו/או פיצוי עבור נזק ו/או נכות וקשורים ברפואת שיניים. חוות הדעת צריכה להיות כתובה בהתאם לכללים של כל מוסד.
תהליך הגשת חוות הדעת:
על מנת להתחיל בהליך כלשהו לבקשת פיצוי (תביעה משפטית או פניה למוסדות), מומלץ לגשת ולהתייעץ עם:
תביעות נכות בביטוח לאומי:
חוות דעת כזו נתמכת במסמכים רפואיים המעידים על נזק ונכות (הנכות נקבעת על פי תקנות הביטוח הלאומי התשי"ז 1957 וכן תקנות הנכות התש"ל 1969).
יש צורך להגיע לפגישת ייעוץ עם כל החומר הרפואי המתאר את הנכות, וועדות רפואיות קודמות ואחוזי נכות קודמים (אם יש). יש להגיע עם צילום פנורמי עכשווי ורצוי להגיע עם צילומים שלפני הנזק (במידה וקיימים). אם התביעה לביטוח הלאומי נדחית, ניתן לערער לבית המשפט, שם תשמש חוות הדעת הרפואית מסמך התומך בתביעה.
תביעות נכות מול משרד הביטחון:
ההליך מול משרד הביטחון דומה יחסית להליך מול הביטוח הלאומי, אלא שכאן יש צורך בהוכחת קשר סיבתי בין הנכות והנזק לשירות הצבאי. בדרך כלל וועדות משרד הביטחון מבקשות שהרופאה הכותבת את חוות הדעת תתייצב מול הוועדה להסברים נוספים.
רשלנות רפואית ברפואת שיניים:
רשלנות רפואית ברפואת שיניים לא מתבטאת רק בעבודה גרועה ונזק כספי רב, אלא לעיתים בשאלות של חיים ומוות כמו למשל גילוי מאוחר של סרטן חלל הפה ומחלות מסכנות חיים אחרות. לעיתים טיפול השיניים שבוצע לא התאים למצבו הבריאותי של התובע ונגרם נזק מסכן חיים כמו הפסקת מדלל דם לפני טיפול שיניים שכתוצאה ממנו לקה המטופל באירוע מוחי, או ביצוע השתלות שיניים במטופלות המקבלות תרופות המתערבות בשיחלוף העצם וכתוצאה מכך נגרם נמק של הלסת ועוד.
הוכחת רשלנות ברפואת שיניים איננה פשוטה. מעבר לצורך להוכיח שנעשתה רפואת שיניים שאיננה סבירה, חובה על הצד התובע להוכיח נזק וקשר סיבתי (כלומר: בגלל העבודה הגרועה נגרם למטופל.ת נזק משמעותי ואפילו נכות). כתיבת חוות הדעת, לכן, היא מורכבת ביותר ודורשת שיתוף פעולה של הצד התובע, עורך הדין המייצג ושל הרופאה הכותבת את חוות הדעת.
כדאי להתחיל בבדיקה אצל רופאת השיניים המומחית על מנת לקבל מושג כללי האם יש או אין עילה לתביעה. בהחלט ייתכן מצב שבו מתבצעת עבודה מאוד גרועה, אולם לא נגרם נזק ו/או נכות ולכן התביעה לרשלנות תידחה.
הפגישה הראשונית נעשית במרפאה בכרמיאל, בתשלום, שמטרתה, בנוסף להיכרות, היא בחינה של המקרה והסיכויים שלו לנצח. מתבצעת בדיקה קלינית, הערכת מצב עדכנית בהתאם לממצאי הבדיקה + צילומים רלוונטיים והחלטה האם כדאי להמשיך מבחינה רפואית להליך המשפטי. פגישה זו אינה מחייבת אף אחד מהצדדים להמשך לקראת חוות דעת.
מחירה של חוות דעת רפואית לביטוח לאומי ומשרד הביטחון תלויה בהיקף העבודה ויכולה להגיע לכמה אלפי שקלים. המחיר אינו כולל התייצבות בפני הוועדות ויתומחר בנפרד במידה ורלוונטי.
חוות דעת בנושאי רשלנות רפואית היא מורכבת מאוד, דורשת קריאת מסמכים רפואיים רבים, התעמקות ברשומה הרפואית ובסופו של דבר כתיבה המסתמכת בין השאר גם על מאמרים מקצועיים, מחירה לכן מגיע לעשרות אלפי שקלים.
לקביעת פגישת ייעוץ בנושא חוות דעת ברפואת שיניים – 072-3943212
חוות דעת רפואית משפטית
למידע נוסף צרו קשר