טיפולי שיניים לנוער

בעיות שיניים בגיל ההתבגרות
תוכן עניינים

גיל ההתבגרות, שמתחיל היום לעיתים כבר בגיל 8 ולא ברור מתי מסתיים, מתאפיין בשינויים משמעותיים הן שינויים פיזיים והן שינויים נפשיים. חלק מהמתבגרות והמתבגרים יציגו בעיות משמעותיות בשיניים, שעלולות לגרום לאובדן שיניים בגיל מאוד צעיר – שיניים קבועות שלא ניתן לשחזר ולשקם.

 

בעיות שיניים בגיל ההתבגרות

המחלה השכיחה ביותר בגיל ההתבגרות היא מחלת העששת (ריקבון של השיניים) והיא נגרמת בשל גורמי הסיכון הבאים:

  1. תזונה המבוססת על פחמימות וסוכרים – ממתקים, חטיפים, שתיה מתוקה הנאכלים בשעות לא מסודרות ולאורך כל היום.
  2. שתיה מתוקה – קולה, מיצים, משקאות אנרגיה כמו "רדבול", "אקסל" ודומיו, המכילים סוכר בכמות גדולה מאוד. כאשר השתייה המתוקה הופכת להיות עיקר השתייה של בני.ות הנוער, הפגיעה בשיניים היא קשה ומשמעותית.
  3. עישון – עישון סיגריות (גם סיגריה אלקטרונית), נרגילה ובמיוחד עישון קנביס פוגע בשיניים ובריריות הפה. יש לציין כי העישון עלול לגרום לסרטן הפה גם במתבגרים.
  4. תרופות הפוגעות בהפרשת רוק כמו תרופות הרגעה – גם שימוש בסמים גורם לפגיעה בבלוטות הרוק. כתוצאה מכך נגרמת עששת דוהרת הפוגעת בכל השיניים תוך זמן קצר.
  5. חוסר צחצוח שיניים – מתבגרים.ות נוטים שלא לצחצח שיניים מכל מיני סיבות. הצטברות שאריות מזון על השיניים פוגע בהן ומסייע להתפתחות עששת.
  6. חוסר שיתוף פעולה בטיפולי שיניים – אם בשל טראומה קודמת, אם בשל חוסר חיבור לרופא.ה המטפלת, חוסר סבלנות מצד הצוות המטפל וחוסר מודעות לחשיבות לביקורות אצל רופאת השיניים והשיננית.

שיניים קבועות שנעקרות בגיל ההתבגרות אינן יכולות להיות משוקמות על ידי כתרים בשיניים או שתלים דנטליים. בגלל שבגיל הזה עדיין יש גדילה של עצמות הלסת, לא ניתן לשקם את השיניים באמצעות שיקום הפה המתאים לגילאים מבוגרים יותר. יתרה מכך, כאשר נעקרות שיניים קבועות בגיל ההתבגרות, העצם שתמכה בהן נעלמת במהירות ושכבר יגיעו לגיל בו ניתן לעשות השתלת שיניים (מעל 21) כבר לא תהיה עצם זמינה לשתלים. בלסת התחתונה למשל, מדובר בנזק בלתי הפיך.

 

נערה בת 14 עם בעיות בשיניים

בת 14, מציגה הרס של שיניים קבועות – קדמיות ואחוריות. הרגלים: שתיה מתוקה, תזונה מבוססת על פחמימות וחטיפים וחוסר צחצוח שיניים.

 

אז איך שומרים על השיניים בגיל ההתבגרות?

  1. נמנעים משתיה מתוקה ותזונה עתירת סוכר. לשים דגש על אכילת ירקות ותזונה המתבסס על פחמימות מורכבות וחלבונים.
  2. צמצום הרגלים מזיקים – לא לעשן, לשתות מים בלבד (לפחות 2.5 ליטר ביום).
  3. הקפדה על היגיינה אוראלית – צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד.
  4. למצוא רופאת שיניים שהמתבגר.ת מתחברים אליה ולטפל. להקפיד על ביקורות חצי שנתיות וטיפולים מונעים כמו שיננית ופלואוריד במשפחות מיוחדות.
  5. אם דרוש למתבגר.ת אמצעי הרגעה כמו תרופות, גז צחוק או כל דבר אחר – יש לפנות למומחית ברפואת הפה על מנת להעביר את הטיפולים באווירה רגועה ונעימה.

 

טיפול שיניים לנערה בת 14

השיניים הקדמיות היו אבודות. על מנת שלא להוציא אותן ולגרום לנזק בלתי הפיך באזור הקדמי האסטטי, הוחלט לשחזר את השיניים באמצעות חומר לבן.
ללא שיפור בהרגלים – השיניים תאבדנה תוך זמן קצר.

ד"ר טל ברג
ד״ר טל ברג

ד"ר טל ברג רופאה בכירה, מומחית ברפואת הפה, עבדה בעברה כאחראית על תחום רפואת הפה במחלקה לכירורגיה פה ולסתות במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה.

ד"ר ברג בוגרת הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית, בוגרת התמחות ברפואת הפה בביה"ס לרפואת שיניים של אוניברסיטת ת"א ובעלת רישיון מומחה ברפואת הפה מטעם משרד הבריאות.

שתפו את המאמר עם חברים:

אולי יעניין אותך גם
זקוקים לייעוץ? צרו איתנו קשר!
מרפאת שיניים בכרמיאל - ד"ר טל ברג

מרפאת שיניים מומחים בצפון, יחידה מסוגה, המבצעת טיפולי שיניים לחולים מורכבים, רפואת שיניים כללית וטיפול מסור לחלל הפה. רופאת שיניים מומחית ברפואת הפה, מומחה פה ולסת ורופאת שיניים מומחית לילדים.

תפריט נגישות

לייעוץ מקצועי